Kraljice..

Prije punih 110 godina, zahvaljujući snažnim, neustrašivim ženama, danas se slavi upravo naš dan, dan žena. Dan kada su se žene skupile, i mislile i radile kao jedna. Dan kada žene nisu marile da li je jedna bolja od druge, nisu marile koja ima ljepši nos, veću stražnjicu ili više followera na društvenim mrežama. Bilo je samo bitno stvoriti prava, naša prava.

Žalosno je, što ni nakon dugih 110 godina, nisu u tome do kraja uspjele. I dan danas, daleko smo od jednakosti. I biti ćemo još stotinama godina daleko, dokle god postoje komentari ”žena je da bude u kuhinji”, ”samo da se rodi muško”, ”žena si, moraš prešutjeti”.. Iako će svaka žena reći, na to smo navikle kod naših muškaraca.

Ali ono, na što nismo navikle, je da smo jedna drugoj najveći neprijatelji. Od borbe za jednakosti s muškarcima, došlo je do toga da se moramo boriti za jednakosti među ženama. Život se svodi na stalno natjecanje, tko će od koga biti bolji. A zaboravljamo da smo sve jednake u nejednakosti, i da to moramo gurati i boriti se za to.

Najveći uspjeh nam je što se predstavljamo ”slabijim spolom”. Pritom opasno zaboravljamo koliko smo jake i hrabre. Mi rađamo. Mi odgajamo. Mi se borimo. Mi smo te koje držimo konce svake zajednice. Mi smo te koje se moramo boriti za nas i naša prava. Ali zajedno, a ne jedna protiv druge.

Žena je sinonim za snagu. I upravo tako moramo odgajati svoje djevojčice. Da rastu ponosne na sebe. Da se bore. Da ne zaborave nikada koliko vrijede. I upravo tako moramo odgajati i naše sinove. Da poštuju svoje žene. Da zapamte koliko jaka i ustrajna jedna žena može biti. I da nikada ne zaborave, da je žena bila njihov prvi dom.

Zato drage moje žene. Kraljice. Ovaj dan nije kao svaki drugi. Ovaj dan je stvoren da nas podsjeti da se moramo žestoko boriti za ono što želimo, ali pritom iza sebe uvijek ostaviti osmijeh. Znati reći NE bez opravdanja, znati kada treba povući crtu i označiti kraj. Iza svake svoje odluke stajati čvrsto, i nikada nikome ne dopustiti da nas uvjeri da smo mi ”slabiji spol”.

Budite ponosne na sebe, posao koji radimo nije lak. Držite do sebe. Poštuje sebe. Volite sebe.

I nikad ne zaboravite…

” Najveća si kraljica kada drugoj ženi pomogneš popraviti krunu, a ne kada joj istu pokušavaš srušiti.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s